SILA KLIK DI SINI

Jom Baca

31 December 2012

Takwim Persekolahan 2013

Assalamualaikum..
Haaa kepada ibu bapa, cikgu-cikgu, makcik kantin, pakgud sekolah, dan murid-murid yang saya kasihi sekalian..
Disini saya sediakan takwim persekolahan tahun 2013 tau...
tengok jangan tak tengok...





30 December 2012

Berakhirnya Tahun 2012


Pejam celik-pejam celik..rupenyer dah nak habis cuti sekolah. selama hampir sebulan setengah cuti telah dihabiskan di rumah. Bila duduk rumah nie biasanya ade benda yang akan naik. Rasenya semua tahu kot ape yang naik. So tak payah saya nak story kat sini. Tinggal lagi beberapa hari sahaja lagi ku akan berangkat ke utara untuk menjalankan tugas yang lebih penting iaitu Study. Tiket balek sana pon saya dah beli. Insyaallah, Saya akan melangkah masuk tahun yang ke 3 degree.  2/1/2013 adalah hari permulaan kuliah saya di bumi malaysia. Rasa sekejap je masa meninggalkan kita..betullah kata -kata pak Arab "Masa itu emas, jika kita tidak memotongnya ia akan memotong kamu".Tahun 2013 juga adalah tahun yang cukup berat. tetapi saya akan terus berusaha dan berdoa agar Allah akan memberi kekuatan kepada hambaMu ini untuk menempuh jalan- jalan yang berliku pada tahun hadapan. Ku harapkan bantuan dari sahabat-sahabat yang setia membantu untuk mendepani cabaran ini. Untuk akhirnya
saya ingin mengucapkan 
SELAMAT TAHUN BARU 2013...

moga tahun 2013 lebih baik dari tahun sebelumnya dan berusaha mencapai azam yang diniatkan. 


26 December 2012

Doa Hilangkan Stress

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian..
hanya mampu ku beri dalam tinta ini  sepotong doa
untuk kalian semua yang merasakan dirinya stress, tertekan dan ape2 yang xmampu ku lafazkan disini..
bila hujung dah akhir-akhir memang stress sikit..
sebab kene belikan keperluan sekolah anak-anak la, yuran sekolah la, itu la ini la..hmm macam-macam..
Amalkan doa ini..moga-moga dengan hati yang ikhlas, Allah akan membantu kita..
 Kepada Ibu-ibu mengandung, elok la sangat amalkan doa ini  supaya jangan stress sangat ye..




17 December 2012

Malays can succeed without ‘HARAM’ trade

Former prime minister Tun Abdullah Ahmad Badawi today chided Datuk Ibrahim Ali for suggesting that Islamic limitations have impeded Malay success, insisting that religion does not factor into an individual’s drive to succeed.

The Umno veteran popularly known as Pak Lah, who was a strong advocate of moderation in Islam during his tenure as prime minister, appeared to take issue with the Perkasa president for using the religion to make his case for Bumiputera affirmative action.

Ibrahim once sat on Umno’s supreme council along with Pak Lah but was sacked in November 2003 and had his membership revoked indefinitely.

“What is this, how could he make even that an issue?” a visibly displeased Pak Lah told a press conference here.

“We don’t say that as an excuse to not get into business ... (Islam) doesn’t mean we can’t be entrepreneurs.

“There are successful Malay companies ... it all depends on their own ability and skills to manage their business without involving haram (forbidden) elements,” he added.

Yesterday, the head of the Malay rights group had claimed that millions of ringgit in trade was denied to the Malays since they cannot operate businesses considered “haram”, or are prohibited in Islam, while non-Muslim entrepreneurs had benefited a lot from them.

“Gambling, liquor, entertainment outlets ... how could Malays afford, be able to compete?” the outspoken Pasir Mas MP told Perkasa members at the group’s general assembly yesterday.

“We urge the government to continue affirmative action to ensure the security of our nation.”

By Zurairi AR

Tubuh Kelab Bermotor Sahabat D'Masjid

gambar hiasan
Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) melancarkan Kelab Bermotor Sahabat D’Masjid bagi membantunya melaksanakan program kebajikan untuk masyarakat.

Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali berkata, anggota kelab itu sebelum ini pernah menghulur bantuan kepada golongan gelandangan di Kuala Lumpur dan melaksanakan program kebajikan di Temerloh.

“Ada juga dalam kalangan anggota kelab yang boleh memberi bantuan kaunseling kepada golongan yang memerlukan, termasuk yang terlibat dengan masalah sosial,” katanya ketika melancarkan kelab itu, yang kini mempunyai 200 anggota, di sini semalam.

Sementara itu, pengerusi kelab, Rosile Saat Al-Gayauwi berkata, penubuhan kelab berkenaan dilihat mampu menarik minat golongan muda yang gemarkan aktiviti bermotosikal untuk mendekatkan diri dengan masjid serta mengambil bahagian dalam program kebajikan.

“Kelab ini juga mahu mengubah tanggapan negatif yang sering dikaitkan dengan peminat motosikal seperti gejala rempit, ragut, dadah dan sebagainya,” katanya kepada pembeita.

Rosile berkata, antara syarat untuk menyertai kelab itu ialah memiliki lesen yang sah dan motosikal sendiri.

Dalam pada itu, majlis hari ini turut menyaksikan pelancaran tabung "Salam Al-Gayauwi" bertujuan mengumpul dana bagi membina surau Kampung Penan di Batu 12 1/2, Bintulu, Sarawak. — BERNAMA


29 November 2012

Fenomena yang Awesome


Subhanallah
Sungguh Indah CiptaanNya hinggu diriku terpesona melihat ciptaanMU..
HambaMu hanya mampu melafazkan rasa nikmat yang cukup hebat dariNya

The Great Blue Hole in Belize


The Wave in Utah

The elephant rock formation in Valley of Fire State Park in Nevada 
hahaha...meme macam gajah..panjang betol belalai gajah..

The Beauty Pool of Yellowstone National Park 



Kemenangan Pertama Buat Malaysia


Nampaknyer Malaysia masih belum menyerh kalah apabila team Harimau Malaya menang keatas Laos 4-1. ini merupakan kemenangan pertama bagi kita setelah tewas pada perlawanan pertama. Sepakan percuma yang cantik menggegar jaring lawan dari Safiq Rahim memberi suntikan semangat bagi penyokong kita. percubaan yang banyak oleh kita namun kebanykannya tersasar. Pada pandangan saya perlawanan ini boleh dianggap yang baik. Cuma ada sedikit kelekaan pemain dan penyudah yang tumpul membuat permainan menjadi tak syok. mungkin Rajaopal boleh memberi sedikit taktikal baru dibahagian tengah yang kurang berbisa. Kita masih mengaharapkan safiq rahim untuk membuat hantaran yang menarik kepada penyerang agar pihak lawan akan tergugat. Apa yang saya harapkan supaya teruskan momentum kejayaan ini pada perlawanan seterusnya. saya perlawanan menentang Indon adalah perlawanan yang amat penting untuk kita mengekalkan gelaran kita.

Nokia sues Blackberry-maker RIM over patents


Finnish mobile giant Nokia said on Wednesday it had filed lawsuits in the US, Britain and Canada against Blackberry-maker Research In Motion (RIM) claiming it has breached patent agreements.

"We have now filed actions in the US, UK and Canada with the aim of ending RIM's breach of contract," company spokesman Mark Durrant said in a statement.In the suit filed on Monday in a California court, seen by AFP, Nokia sought to enforce the ruling of a Swedish arbitration tribunal that said RIM can't sell products equipped with local area network technology (WLAN) without first agreeing on royalties with the Finnish company.

The dispute arises from different interpretations of which technologies are covered by a licensing deal that allows RIM to use Nokia's patents.

"Nokia and RIM agreed a cross-licence for standards-essential cellular patents in 2003, which was amended in 2008," Durrant said.

"In 2011, RIM sought arbitration, arguing that the licence extended beyond cellular essentials."

In November this year, the arbitration tribunal of the Stockholm Chamber of Commerce ruled against RIM, saying that the company was "in breach of contract and is not entitled to manufacture or sell WLAN products" without first agreeing on royalties, according to Nokia.

The group's US lawsuit cites the New York Arbitration Convention, signed by Finland, Sweden, Candada and the US, which allows the rulings of arbitration tribunals to be applied in other countries.

28 November 2012

Easier ways to own Lego® Car Models



Assalamualaikum..
Saya rasa macam nak beli plak mainan nie..ha3..(macam budak2 je)..takpe, saya boleh bagi kat adik saya nanti..Sape pernah pegi Legoland?saya pon xpegi lagi. walaupon xdapt pergi sana beli model lego ni pon jadi la..Laani Shell tengah wat promosi. Nak tau ape dia kata..

Pakcik Shell : Untuk membuat promosi ini, kami memperkenalkan cara yang lebih mudah untuk memiliki Lego ® model. Berkuatkuasa serta merta, pelanggan membentangkan kad Bonuslink mereka boleh:
ni rupe bonusink Card

Pembelian Lego ® kereta model pada RM12.90 sesaham (terhad kepada satu unit bagi setiap pelanggan bagi setiap transaksi). Tiada pembelian produk Shell diperlukan.

Dengan pembelian minimum sebanyak RM40 (resit terkumpul dibenarkan) Shell V-Power Racing ATAU Shell V-Power 97, pelanggan boleh membeli kereta model Lego ® pada RM10.90 setiap dan / atau ® Lego Minifigures ditetapkan pada RM10.90 setiap (terhad kepada jumlah 3 Lego ® item setiap pelanggan bagi setiap transaksi).

Dengan pembelian 4 pek liter Shell Helix Ultra/HX7/HX7E/HX7 Diesel, pelanggan akan menerima percuma Lego Minifigures ® yang ditetapkan. Mereka juga boleh membeli mana-mana model kereta Lego ® pada RM12.90 sesaham (terhad kepada 3 unit setiap pelanggan bagi setiap transaksi).

Promosi ini sah sementara stok masih ada.

Untuk terma dan syarat penuh, sila layari www.shell.com.my / LEGO.

Doa Cepat Bertemu Jodoh

Assalamualaikum..
Saya tidak ada idea untuk post kali nie..Cuma saya kongsikan kepada anda daripada Ustazah Norbahyah mengenai 3 DOA untuk cepat bertemu JODOH dan berkekalan selamanya. wah seronok yer bila citer pasal jodoh. Jodoh yang baik sudah pasti akan menjamin kerberkatan rumahtangga dan seterusnya melahirkan ummah yang cemerlang dan terbilang. Allah juga telah merakamkan bahawa perempuan yang baik untuk laki yang baik. Dibawh ni antara doa yang makthur untuk kita bertemu jodoh.


Doa Untuk Cepat Bertemu Jodoh Yang Soleh

1. Kelebihan surah Yusof ayat 4

Maksudnya : (Ingatlah peristiwa) tatkala Nabi Yusuf berkata kepada bapanya.Wahai ayahku!Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan dan melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku.<surah yusuf ayat 4>

Terdapat beberapa kelebihan surah yusof dan diantaranya adalah orang akan hormat dengan diri kita dan tidak akan marah tanpa sebab yang munasabah.

2. Kelebihan surah Yunus ayat 81

Maksudnya : Setelah mereka campakkan (benda-benda itu),Nabi Musa berkata,Apa yang kamu datangkan itu,itulah sihir sesungguhnya Allah akan mendedahkan kepalsuannya(dengan mukjizat yang dikurniakanNya kepadaku) Sesunggunya Allah tidak akan menjayakan perbuatan orang-orang yang melakukan kerosakan.

Adakalanya tanpa kita sedari,sebenarnya ada manusia yang mempunyai perasaan dengki terhadap diri kita.Walaupun dihadapan kita sikapnya adalah terbaik,tetapi dibelakang,dia cuba 1001 cara untuk menjatuhkan diri kita hanya untuk kepuasan yang sementara.Oleh itu dengan mengamalkan doa dari surah yunus ini,kita berdoa agar dilindungi dari sebarang ilmu sihir kerana yakin dan percaya semua kekuasaan adalah hanya dari Allah S.W.T sahaja.

3. Kelebihan surah Qasas Ayat 24

Maksudnya : Wahai Tuhanku,sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.

Ketika Nabi Musa A.S berdoa dengan ayat ini,baginda adalah seorang yang fakir dan amat memerlukan pertolongan daripada Allah pada ketika itu.Di dalam sejarah ada menceritakan selepas itu Nabi Musa telah mendapat perkerjaan dan berkahwin dengan salah seorang puteri yang ditolongi olehnya pada ketika dia berada dalam kesusahan.Oleh itu kita seharusnya berdoa dan meminta hanya kepada Allah dan biarlah keadaan dimana jiwa kita dalam keadaan yakin 100% kepada Pencipta.

Ketiga-tiga ayat diatas adalah sesuai diamalkan untuk cepat bertemu jodoh dan InsyAllah setiap perkara yang baik pasti akan dipermudahkan olehNya. Kita hanya mampu berusaha dan berdoa agar menjadi hamba yang bersyukur dengan segala kemungkinan yang dihadapi termasuk dalam soal jodoh.

sumber - http://www.pameranpengantin.com/doa-untuk-cepat-bertemu-jodoh-yang-baik.html

19 November 2012

27 Tahun berlalu Tragedi Memali

Assalamualaikum semua...
kaifa halukum?saya harap kamu sihat -sihat belaka...
Manfaatkanlah masa sihat kita untuk meneruskan amal kebajikan sebagai bekalan kita kelak.
setelah hampir 2 minggu tak update belog yang daif ini, saya mengambil sedikit masa untuk update pada kali ini.

Sebenarnya apa benda yang nak sampaikan pada hari ini. Pagi-pagi lagi saya telah dikejutkan dengan satu mesej yang cukup memberi iktibar kepada saya iaitu mengenai peristiwa MEMALI. Memali tu ape?apa yang boleh saya katakan disini ialah ia merupakan satu kampung di Baling, Kedah.

Jadi ada ape dengan peristiwa Memali? Peristiwa ini merupakan peristiwa yang berlaku pada tahun 1985. 19 Nov 1985 merupakan tragedi bersejarah bagi kita yang cintakan keamanan telah berlalu selama 27 tahun. Tragedi ini menyaksikan seramai 14 orang terbunuh. Hari ini merupakan hari mengenang kembali peristiwa tersebut. Mungkin anda akan tertanya sape yang bunuh. saya tidak mahu ulas lebih panjang..anda boleh tanya pakcik google..jika anda ingin ziarah kubur mereka. anda boleh pergi ke perkuburan pasir panjang, Baling.

Allahyarham Ustaz Ibrajim Libya
Seseorang yang dianggap wira dalam peristiwa ini ialah Allahyarham Ustaz Ibrahim Libya. Menurut pembacaan saya dalam google, beliau merupakan seorang pendakwah yang hebat di kampung tersebut. beiau telah membuka madrasah untuk mengajar anak-anak kampung mengenal Islam. Bila ada orang yang mengajar kebaikan pasti akan ada orang yang tak suka. Memang fitrah manusia macam tu..

Apepon mari kita sedekahkan Al-Fatihah untuk mereka yang terkorban agar mereka ditempatkan bersama orang yang bertaqwa. 

pesanan : perkongsian ini tidak menuduh mana - mana pihak. hanya sekadar makluman sahaja. 

11 November 2012

Windows 8 Mantop!!

Assalmualaikum...
Post untuk hari ni pasal windows 8...setelah pembahruan dalam windows 7 yang ckup ringkas dan ringan...sekarang pencipta windows muncul sekali lagi dengan windows terbaru iaitu
WINDOWS 8

Windows 8 merupakan sistem operasi serba baru daripada Microsoft dan baru dilancarkan secara rasmi pada 26 Oktober 2012 (minggu lepas). Berbeza dengan XP, Vista dan 7, Windows 8 merupakan “hybrid OS” kerana selain digunakan pada desktop dan laptop, Windows 8 juga dibina khusus untuk komputer tablet di mana touch screen adalah input method dan sentuhan jari digunakan untuk menggantikan fungsi mouse dan keyboard.

Sebagai “hybrid OS” juga, Windows 8 mempunyai dua antaramuka berbeza : classic desktop untuk pengguna desktop/laptop menggunakan mouse dan keyboard dan (Metro) Start Screen untuk pengguna Windows 8 pada tablet atau komputer menggunakan touch screen.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut sila lihat video dibawah ini....


01 November 2012

Promote 'Halal' Malaysian Chinese cuisine


It is one of the highlights of the Fabulous Food 1Malaysia event, which takes place from Nov 9 to 11.

The competition will promote halal Malaysian Chinese cuisine to the world.

It is organised by the Malaysia Selangor and Federal Territory Ku Su Shin Choong Hung Restaurant Association (MSFTKSSCHRA) and the Tourism Ministry.

Muslim chefs from Malaysia and China are taking part in the event.

Association president Lum Tuck Loy said the contest was being held again because of the good response to last year's competition.

"This year, the competition will develop the distinctive features of international halal cuisine to upgrade the professional status of international halal Chinese food, allowing it to be applauded by the world."

Lum said representatives of the food and beverage industry in various regions of China had been invited.

He said participants must prepare a halal hot dish using their creativity, unique style and techniques.

"They need to bring out the characteristics of Chinese cuisine," he said.

The top three participants and the restaurants they represent will each receive a trophy, certificate and medal.

"The winner will also receive US$1,000 (RM3,040)," Lum said.

"The panel of judges will include highly respected local and foreign chefs and foodies," he said.

The sponsors of the competition are Lee Kum Kee, Knife, W.S. Stainless Steel Tech Sdn Bhd and Hai Kee Trading.

Lum said registration for the competition closes today.

"We hope Muslim chefs employed by international halal food restaurants or hotel food and beverage departments will participate in this competition."

For details, call the association at 03-2144 8791 or email kusushin@kusu.com.my.

Also present were Lee Kum Kee Malaysia, Singapore and Cambodia regional sales director Leong Chee Kang, Malaysia Chinese Muslim Association (Selangor) chairman Sharin Low Abdullah, Malaysia Chinese Muslim Association president Datuk Dr Mustapha Ma and Lam Soon Edible Oils food marketing division general manager Lo Wye Kan.

http://www.nst.com.my/streets/central/promoting-halal-malaysian-chinese-cuisine-1.164452#ixzz2Ato1r0HB

Pengisian Rohani Bersama Dato' Dr. Haron Din


Assalamualaikum..
alhamdulillah..Sollu a'la nabi..
Nape tiba-tiba ada gmbar pasal hati..pe kaitannya?
Alhamdulillah semalam saya mendengar taujihat yang disampakan oleh 
Tuan Guru Dto' Dr. Haron Din
seorang ulama' yang saya kagumi...
ceramah ini diadakan di Surau Andalusia, Bandar Laguna Merbok, Sg. Petani..
masa awal tahun ni, Tuan Guru juga pernah bagi ceramah Maulidurrasul di tempat yang sama..
Tajuk ceramah sungguh menarik iaitu
"Celik Mat Buta Hati"
Saya tidak sempat bersalaman dengan Tok Guru sebab terlewat sedikit..
sebenarnya banyak ilmu yang beliau sampaikan..tapi nanti saya akan buat post khas untuk pengisian yang disampaikan oleh tok Guru...
sekian..

Watch Manchester United VS Chelsea


Watch this!!!
sekadar makluman...
sapa yang nak tu..kalo boleh wat solat solat sunat sikit..
kalo kita boleh bangun untuk tengok bola..takkan tak boleh kot untuk bangun solat sunat..
peringatan ini untuk diri saya dan sape2 yang tengok post nie..
<maaf la ye kalo terkasor bahasa..he3>

25 October 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha

Salam Aidiladha wat sume muslimin dan muslimat..
kepada yang pulang ke kampung..berhati2 di jln rayer..
kt selangor rye haji biase2 jer...
so saya menyeru kpd blogger2 pantai timur..
boleh tak kongsi sedikit. 
Ape yang menyeronokkan bila time raye haji kat pantai timur..?
sharing is caring..:-)

22 October 2012

Kerana ISLAM

Assalamualaikum semua
Alhamdulillahi rabbi A'lamin
Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad SAW,kaum kelauarga dan para sahabat..

setelah hampir sebulan saya tidak mengupdate belog yang yang penuh sawang ini, akhirnya kali saya diberi keizinan oleh Allah untuk meluangkan masa update belog. sebenarnya pelbagai cerita yang saya hendak kongsikan. tetapi dek kerana masa yang tidak mencukupi. saya hanya menulis ape yang penting sahaja. bulan nie saya sibuk dengan program persatuan di kampus. macam -macam ada, tpi yang paling menarik bagi saya adalah program Hidayah Talk dimana program ni menjemput seorang muslimat berbangsa Cina memeluk agama Islam. beliau memeluk agama Islam sudah 5 tahun. beliau menceritakan cabaran dan halangan yang menimpa beliau setelah memeluk agama Islam. beliau hampir dibunuh disebabkan keislaman beliau. Namun beliau begitu tabah dengan sume dugaan yang menimpa beliau sehingga hari ini beliau dapat hidup dengan tenteram. Antara sebab beliau masuk Islam ialah bermimpi orang membaca ayat suci al_Quran. kisah beliau yang sungguh menghayat hati sampai sebahagian penonton menangis bila dengar kisah beliau.

Allah boleh bagi hidayah kepada sesiapa sahaja tidak bangsa dan keturunan. Kebanyakan yang memeluk agama Islam kerana ISLAM bukan kerana ORANG ISLAM. kita yang lahir2 sudah Islam masih lagi tidak mengamalkan syariat Islam menyebabkan susah untuk orang dekat dengan Islam. dalam surah Al-Baqarah ayat 256 bermaksud : "tiada paksaan dalam agama..". ayat ini adalah untuk orang bukan Islam. tetapi bila orang bergelar Muslim, WAJIB ke atasnya untuk patuh dan taat pada syariat yang ditetapkan oleh Allah.

ni baru satu cerita nie..ad banyak lagi saya nak tulis..disebabkan masa tidak ada saya akan sambung lain kali yer..lai satu minggu nie adalah

STUDY WEEK
bagi student IPGK..
so blaja elok2 yer..
bila kita ada usaha..
Insyaallah kejayaan pasti ada

03 October 2012

Kuliah Agama Bulan Oktober


Assalamualaikum..
disini saya nak share majlis ilmu bersama Syeikh Haji Muhammad Zainul Asri..
kpd spe2 yang owang utara boleh mai majlis ini...
sesungguhnya majlis ilmu merupakan salah satu taman -taman syurga..


bagi sape2 yang tak kenal Syeikh..
nie gmbar syeikh


02 October 2012

Jadual Perlawanan Suku Akhir Kedua Piala Malaysia 2012


Malam nie akan diadakan perlawanan Bola sepak seperti yang tertera dalam jadual di bawah nie..
alahmdulillha kedua-dua pasukan feveret saya ada dalam match ini...
nk taw team mane yang saya suka..
nantikan...

UIAM Mengundi Semula


Assalmualaikum...
Pagi-pagi ie anda dikejutkan dengan satu berita yang cukup bersejarah buat mahasiswa UIAM..untuk maklumat lanjut cer bace laporan kt bawah nie..


SHAH ALAM – Pengundian semula pilihan raya kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), yang dibatalkan ekoran masalah teknikal Selasa lalu, sah dijadual berlangsung esok, di sebalik ketidakpastian sejak beberapa hari lalu.

Notis ringkas tersebut memaklumkan, proses pengundian akan diadakan bermula jam 9 pagi hingga jam 5 petang.Sementara itu, Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat UIAM, Dr Burhanuddin Aziz berkata, pihaknya masih belum boleh menyatakan "ya atau tidak" berhubung soal tarikh pengundian semula, yang masih belum disahkan sehingga malam ini.

"Kita tidak mahu mewar-warkan hal ini sangat. Dari segi logik, ia perihal dalaman, jadi kami mahu perkara ini diaturkan dengan baik," katanya ketika dihubungi sekitar 8 malam tadi.
Pengundian akan membabitkan kampus induk Gombak dan Kuantan.

Beberapa jam sebelum dimaklumkan oleh sumber dihubungi Sinar Harian Online, jurucakap Pro-Mahasiswa UIAM, Mohd Saiful Mat Amin melahirkan kekecewaannya di atas kelewatan pihak universiti memuktamadkan mengenai hal tersebut.

Beliau yang dihubungi Sinar Harian Online kira-kira jam 4 petang tadi memberitahu, tiada sebarang pengesahan dibuat mengenai tarikh pengundian semula walaupun disebut-sebut akan diadakan esok.

“Sebelum ini, notis ditampal sehari sebelum tarikh pengundian, namun sekarang sudah jam 4 petang dan tiada sebarang notis ditampal.
“Masa sudah semakin suntuk jika benar pengundian diadakan esok. Pelajar pula seperti tidak menghiraukan lagi pada pilihan raya kampus ini,” katanya.

Tambahnya, tindakan itu memberi tekanan ke atas calon yang tertunggu-tunggu sejak penangguhan diumumkan, Selasa lalu.
Bahkan menurut beliau, sebarang aktiviti berkempen dilarang sama sekali sebaik pengurusan universiti memutuskan untuk menangguhkan pilihan raya tersebut diumumkan.

Mengulas soal keputusan tidak rasmi pilihan raya kampus Selasa lalu, Saiful menyatakan bahawa keputusan di UIAM sedikit menyebelahi Pro-Mahasiswa berbanding Pro-Aspirasi.
“Saya tidak menolak kemungkinan wujud kesilapan dalam sistem e-undi yang digunakan tetapi sepatutnya, tidak perlu ambil masa lama untuk ambil tindakan. _sumber_

09 September 2012

Allah Jaga Kamu

Assalamualaikum..
Segala puji bagi Allah..
Selawat dan salam keatas Nabi Muhmmad serta para sahabat..

Insyallah sedkiti perkongsian ilmu yang saya dapat ketika Forum Perdana semalam 
di Masjid Bt. 2, Sg Petani..
saya xingat plak tjuk forum tu..tpi lebih kepada pemuda dan pemudi... 
Asas kepada pembentukan generasi muda yang bertaqwa berdasarkan 3 perkara iaitu :
1. ia bermula dari rumah tanggan itu sendiri
2. Institusi pendidkan yang berkualiti
3. masyarakat yang prihatin

satu kata-kata yang panel selalu sebut yang buat saya tak boleh lupa..
"Jagalah Allah,Allah jaga kamu"

kalau kita ikut perintahnya, tinggalkan larangannya..Insyaallah Allah tak akan sia-siakan kita..

04 September 2012

Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3

Assalamualikum semua..
Selamat Hari Raya kepada yang belom raya..ha3..
kepada sape2 yang inginkan pahala..boleh start pose enam hari di bulan syawal..
sesungguhnya ia seakan-akan pose sepanjang tahun..
nie bukan paksaan taw..tapi hanya menyampaikan pesanan..
sebab Nabi pernah bersabda : "sampaikan dariku walau satu ayat"...

niie segmen pertama saya join setelah menyepi hampir 2 bulan..
segmen nie datang dari MIzz Z
rupenyer segen nie dah part 3..



jika anda rasa nak join silakan..tiada bayaran dikenakan..
syarat-syarat segmen boleh klik kat header yang COMEL TUE..
jawapan utk soalan yang diberi ialah

Bilangan Follower
585

Berasal dari
Banting, Selangor

27 August 2012

Tiada Maaf Bagiku

Assalmualaikum...seLamaT haRi Rye AidilFitri sume...
Hahaha...dah lama saya tak "update" blog yang x bape nk comel nie..
tibe2 je hilang mood nk update blog...
nak kata ada isteri..xder la plak..
post ini hanya smemtara jer..nanti saya akan update post terbaru dlm masssa yan terdekat...
tu pon kalau rajin...

dikesempatan ini, saya ingin meminta maaf jika andai penyampai di belog saya mengguris hati kome sume...
komen2 saya yang teruk.janganlah anda amik kish...biarkan jer...
ok..bye...
Assalualaikum...

19 June 2012

Trafik Jemmm Disebabkan Itik

Assalamualaikum..
oleh kerana pagi nie takde kelas..
so boleh la saya berbelog..ha3..
Alhamdulillah saya sudah berada di semester 4...
tinggal lagi 4 semester lagi untuk menjadi pendidik...
semeter ni takde subjek yang hardCore..sume biase-biase jer...

Hmmm..saya nk wat topik ape ye..
saya tempek gmbar dibawah wat tatapan semua...

Soalan CepuPerak :
Berapa ekor ituk dlm gmbar nie?
ha3...

13 June 2012

Wordless Wednesday : Asal Usul Ninja Turtle


ni time kecik2....bru jer menetas di Rantau Abang...Ganu kito...
comel kn?mcm owg tgk gmbar nie..
bile dah besar......

jadi lah 
NINJA TURTLE...HA3..
power tue..

So pe kaitannyer...
walupon anak penyu tue kecik...
tpi ia boleh menggegar dunia bile besar...ha3

Segmen : Jom Tingkatkan Follower Anda Dengan Mendadak Bersama Izzati

ade segmen ni...
kalo awk2 sume nk join silakan...

11 June 2012

Preview : One Big Family By Maher Zain

One Big Family Lyrics
By: Maher Zain



I wonder why you and me fight each other
Don’t you see the similarities between us?
Take a minute and see yourself in the mirror
You look like me: those eyes, lips – you can’t deny

Pre-chorus:
Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don’t tell me it’s by chance

Chorus:
Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family

It doesn’t matter if you live far away from me
You feel I feel, you bleed I bleed, you cry and I cry
We sleep and dream
Sometimes we’re sad, sometimes we’re happy
You breathe I breathe
We love, walk, talk and we smile

PRE-CHORUS


CHORUS

I care about you
And I wish you could realise
There’s no difference between us two
We’re part of one family
No matter how far you are
And even if we don’t know each other
Oh, you and me, me and you, we are one

CHORUS

10 June 2012

Keputusan Temuduga KPLSPM Ambilan Jun 2012

Assalmualaikum..
Perhatian kepada pelajar SPM tahun 2011
yang telah menjalani temuduga kursus perguruan..
dengan ini KPM telah memutuskan bahawa kepurusan temuduga 
Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM)
akan dikeluarkan pada hari 
ISNIN (11.6.2012) JAM 2.00 ptg..
Jadi kepada yang berkenaan boleh lah semak nama anda masing-masing..
Sekian Terima Kasih...


p/s : Sila fikir sehabis baik sebelum membuat keputusan yang tepat..

07 June 2012

Jersey Euro 2012 Paling Diminati

Assalamualaikum semua..
Sempena Euro yang bakal tiba..
saya akan memperkenalkan Jersi Euro 2012 yang saya minat..
Add caption
jersey Spain Home
jersi ni smart jgak dengan design jalur dan kolar yang simple...

jersi belanda merupakan jersi yang paling banyak owang beli...
especialy warna Oren..tpi saya lebih suka warna hitam..

Haaa...ni Jersi yang saya dapat beli masa ekpedisi jeljah Perlis..
xtau la sebab ape sy beli jersi ni..mungkin sebab warna hijau kot...
saya beli kat Padang Besar..
Harga RM20.00 sahaja..
biaselah made in Siam..


Rasailah Kenikmatan bersama Contoz..

p/s: tidak boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak..

05 June 2012

Tukar Minyak Hitam Dapat Ducati



minyak hitam terbaik..

Ha3...kepada pengguna kenderaan pacuan 2 roda a.k.a MOTOR..
minyak hitam Shell menawarkan performance yang terbaik untuk enjin motor anda...
saya dah guna yang warna merah..
meme terbaik dari ladang...
yang lain saya tak pernah guna lagi...
kalo saya guna nanti saya habaq kat sume yer...
kalou nak tau lebih lanjut pasal minyak hitam Shell 
boleh klik mana-mana gambar.. 

NAK MENANG DUCATI? KLIK LA SINI..

04 June 2012

Bagaimanakah anda Menghadapi Ujian


Assalualaikum...hari sme2 kita kongsi ilmu cara manghadapi ujian atau musibah...sebab say buat entri ni..saya banayk menerima berita sedih mengenai orang sekeliling yang agak rapat dengan saya terutama sahabt sebilik saya yang kematian ayahnya...so saya buat sedikit tips untuk hadapi ujian...rujukan yang saya  buat agak muktabar dan boleh dipercayai...

1. Tetapkan keyakinan dalam hati bahawa musibah itu daripada Allah
Penerimaan musibah dengan rela hati menunjukkan kita seorang hamba Allah. Bukan istilah disini untuk menyalahkan Allah tetapi kita sebagai makhluk Allah yang tiada kuasa dan kudrat tanpa kehendak dariNya...bila kita dah yakin baru lah hati kita tidak dilanda rasa kecewa dan putus asa atau frust tahap tinggi punyer...bende ni sangat penting sebab tkotmusibah yang menimpa menyebabkan dia syirik kepada Allah..na’uzubillah..

2. Menahan dan mengawal diri dengan sifat sabar
Saya rasa anda sume tahu per tue Sabar???hmm sabor je lah..kalo tak tahu meme jemkreng...ehh btol ker say sebut tue...kalo salah habaq kt cek taw..dalam point  tue..ade dua butir bnde iaitu tahan dan kawal..hok menahan sabar tue mesti hampa sume dah taw kan..alah mcam tahan kentut la...ha3..ehh xder la maen2 jer..bila dah tahan mesti kene kawal..kalo xkawal habis punah jahanam kehidupan kita..Sabar kn separuh daripada iman..kalo xder sabar so iman pon tiggal setengah jer la...sabar nie bnde wajib ade tak kira la wat bnde hok molek ker hok jahat sengoti ker..sume kene sabar...kita nak beribadah pon kene ade kesabaran hatta owg nak gi merompak pon kene bersabor..kalo tak.meme kene cekup la dengan pak polisi..

3. Tetap berusaha untuk mengatasi musibah itu..
Terinagat pula citer zaman khulafa’ al-rasyidin..time tue ade penyakit taun melanda negeri Syam. Umar al-Khatttab segera keluar dari negeri tersebut dan beliau ditanya : “apkah tuan hendak lari dari takdir Allah?”. Umar menjawab :”Ya, ak lari dari takdir Allah untuk menuju takdir Allah yang lain.” jikmah dari kisah ini...musibah yang menimpa kita tidak akanhilang jika tidak diatasi...belajar dari musibah yang menimpa adalh sikap orang mukmin..kerana sudah tentu org itu tidak akan mahu musibahnya berulang kembali...
Bukan mudah untk kita menangani musibah...xder owg kat dunia nie yg xder musibah..setiap owg pasti akan dapt musibah...musibah yang menimpa allah kan beri mengikut tahap masing2..Allah tidak akn timpa musibah keatas owg yang tak boleh pikul musibah tersebut..Sesungguhnya Allah maha adil lagi bijaksana....


p/s : Maaaaaniskan imannn   Maniskannnnnn senyumannn..<ustzh SNB>

03 June 2012

1st Giveaway by Dhia Johary

nga jenjalan..ternmpak satu entri giveaway kat blog
so pe lgi saya pon join sekaki..
oleh kerana laki xramai join..
so saya nk join walaupun hadiahnyer lebih kepada kewanitaan...

jom kita tengok sape yang kene...

Tips Beli Hadiah Harijadi


Assalmualaikum..

ha3..tibe-tibe citer pasal hadiah hari jadi...hari jadi sape la tu yer...kalo nak tahu..kene tuggu entri pasal harijadi la..ha3..tak banyak tips yang saya kongsikan untuk anda..mgkin tips ni begitu familiar bagi anda jika selalu bagi hadiah kat owg yang kita sayangi..so kat bawah antara tips-tipsnyer..

Perkara PENTING sebelum beli hadiah harijadi :

1. Membeli mengikut kepada kemampuan bajet anda. Perlukan calculator ? klik SINI..

2. Hanya membeli barang yang diinginkan oleh orang yang anda hendak beri, supaya hadiah itu tidak membazir. <CONTOH HADIAH..>

3. Beli hadiah yang sepadan dengan personaliti dan gaya si PENERIMA hadiah anda...<PERSONALITI MENGIKUT WARNA>

4. Jangan membeli sesuatu yang aneh atau pelik bagi si dia...

5. Bersabar dalam membuat keputusan kerana ia benar-benar boleh meletihkan dan mengambil masa yang agak lama...

01 June 2012

Siapakah Golongan Hawariyyun?


Sebab ape saya membuat entri tajuk ni...sebab pertama semasa solat jumaat, imam ada baca ayat Quran yang sebut hawariyun..so saya pon terfikir pe bende ye...dlu penah gengar tentang golongan ini tapi dah lupa..jadi saya pon google dan jumpa sapa sebenarnya hawariyun...saya pon konsikan dengan anda semua agar mendapat manfaat bersama..

Al-Hawâriyy, menurut bahasa mengandung arti mubayyidlus tsiyâb (orang yang berpakaian putih) atau akhlasha wakhtayara (bersih dan terpilih), dalam arti lain bersih dari cacat, disamping memiliki arti an-nâshir (penolong) dan as-Shâhib (teman). Adapun hawâriyyûn atau al-hawâriyyûna, merupakan bentuk jama’ dari al-hawâriyyu. (Ibrahim Musthafa dkk, dalam al-Mu’jamul Wasîth, hal. 205).

Kata Hawâriyyûn, terdapat dalam Al-quran srah  As-shaf/61 : 14

ياَأَيُّهَا الَّذِيْنَ أَمَنُوا كُوْنُوْا أَنْصَارَ اللهِ كَماَ قَالَ عِيْسىَ ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِيْنَ مَنْ أَنْصَارِي إِلىَاللهِ قَالَ اْلحَوَارِيُّوْنَ نَحْنُ أَنصَارُ اللهِ

“Wahai orang-orang beriman, jadilah kalian penolong-penolong agama Allah, sebagaimana Isa Ibnu Maryam berkata kepada kaum hawâriyyîn, siapa yang akan menolongku menegakkan agama Allah ? kaum hawâriyyûn berkata : kamilah penolong-penolong Allah…”.

Oleh karananya, para ahli tafsir menyebutkan bahwa yang dimaksud hawâriyyûn adalah para pengikut setia dari orang-orang beriman yang membantu nabi Isa al-masih dalam da’wahnya menuju agama Allah SWT. (lihat Ibnu Katsîr 4/2842 dan As-Syaukâni dalam Fathul Qadîr 5/273).

Dalam riwayat lain Ibnu Katsîr menyebutkan, ayat di atas berkir rapat dengan 72 orang dari kaum Ansar yang melakukan Bai’atul ‘Aqabah, dengan sumpah setia akan beribadah hanya kepada Allah SWT, tidak berbuat syirik dan akan membela Rasulullah SAW. Dengan demikian, Allah SWT dan rasul-Nya menamakan mereka dengan al-ansar (yakni : orang-orang yang membela dan menolong Rasulullah dan para shahabatnya yang melakukan hijrah ke Madinah). (lihat pula Abu Yahya Muhammad bin Shumâdih at-Tujibi dalam Mukhtashar at-Thabary, hal. 552).

cr: http://blog.umy.ac.id/mpuniversitasterbaik/2011/12/02/kajian-tafsir-kaum-hawariyun/

31 May 2012

Peminat Bertuah : 575

Assalamualaikum...
walaupun dalam mmod kesedihan
saya masih lagi sempat buat entri ni sempena
follower saya yang ke 575...

so sape followernyer????
namanyer Busyra Takiyudin..
owg Pendang, Kedah..
pe habaq??sihat noh..
beliau adalah insan yang bertuah menjadi follower saya...
nk tengok belog dia...tekan SINI..


comel tak header ni...ni header blog beliau..
bagi saya blog beliau cantik...simple..and DLL...
sebagai hadiah untuk Busyra saya letakkan blog beliau sebagai blog kesukaan saya...
tu je yang mampu ku beri..ha3..

30 May 2012

Al-Fatihah

Di sini ada satu berita yang sedih berlaku..
Family sahabat sebilik saya telah mengalami kemalangan di Kuala lipis petang semalam..
apa yang menyedihkan...Ayahnya telah kembali ke Rahmatullah di sana...
sahabat sebilik saya,Farhan Imran telah dimasukkan ke wad ICU..
ibuya telah patah tangan dan adiknya patah paha..
Hajat utk ziarah sahabat kt sana..
tetapi dia telah ditransfer ke HUSM,kubang kerian malam tadi..
Pagi ni dia telah keluar wad..
Arwah ayah sahabat saya telah selamat dikebumikan pagi tadi...
semoga sama-sama kita menyedekahkan al-fatihah untuk arwah dan ditempatkan dalam golong org yang soleh..
Saya harap sahabat saya terus tabah dalam mengahapi ujian ni..

AL-FATIHAH


29 May 2012

Lantunan Mahabbah #1

Assalamualaikum...
Tuan2 dan Puan2 yg dirahmati Allah sekalian..
Entri kali nie saya nak cerita tentang 
alunan Qasidah yang cukup menusuk Qalbu...
sebenarnyer qasidah merupakan perkara baru untuk diri saya..
sebeblum ni saya tidak pernah tahu pon ade alunan Qasidah yang mana liriknya
memuji Allah dan Rasulullah..
untuk permulaan terima la dari saya

YA BADROTIM
<wahai purnama>


28 May 2012

Random Giveaway By Yana

Assalamualaikum...
Selamat Tengahari semua..
dh makan ker?
kalao belum mkan cpat2 makan..nnt lauk habis kebulur plak nanti..hahaha
tadi jenjalan dri belog Wanna..dia ade post psl entri ni..
so saya pon nk join jgak la..

klik la cni..

saya dah join..
Anda pula bagaimana?????

26 May 2012

20 May 2012

TAHNIAH 3 IN 1

Assalamu'alaikum...slmat awal pagi...syukur alhamdulillah kerana masih lagi diberi nyawa untuk meneruskan musafir di bumi Allah ini...entri ini adalah untuk menyatakan ucapan TAHNIAH kepada para pemenang pada malam ini...Pertamanyer saya ucapkan TAHNIAH kepada pasukan Kelantan ynag telah muncul juara Piala FA malam tadi...Walaupun kelantan menang tapi saya merasakan game malam tidak cukup bertenaga...xkisah la janji menang...


Yang kedua TAHNAH diucapkan kepada pemenang Konsert Mania iaitu Hafiz...harapan saya agar juara konsert mania jadi insan yang baik...sesungguhnya hidayah Allah akan diberi kepada sesiapa hamba yang dikehendaki... 

Yang ketiga TAHNIAH juga saya ucapkan kepada saya kerana dapat juga saya pergi ke Kuliah Perdana Ustaz Azhar Idrus pada hari Jumaat...puluhan ribuan manusia tidak mengira pangkat dan darjat berhimpun bagi mendengar ilmu yang disampaikan oleh selebriti ummah terkenal Ust Azahr Idrus...Dataran Perwaja yang besarnya lebihkurang 6 padang bola penuh dengan manusia yang datang mencari redha Allah...Subhanallah..


13 May 2012

Segmen : Follower Pilihan Niera

Segmen Terbaru dari Aisya Humaira
nama sama dgn nama isteri Nabi

KLIK GMBR UTK JOIN..

Alhamdulillah 
akhirnya dapat jgak join segmen nie...
ape yg saya harapkan dalam segmen ni hanya sebuah persaudaraan sesama Islam..


Study Untuk Exam

Salam Semua...
buat pengetahuan anda..sekarang semua IPGmate dalam mood study sebab minggu depan nk exam..Saya ade satu persoalan...Betulkah apa yg kita buat ni..bila nak exam baru nak study...adakah kita study untuk exam?tu persoalan yang saya tingglkan untuk anda..jangan lupa jawab tau..<homework..hahaha>..tapi itulah hakikatnya student sekarang..bila habis jer exam..bnde yang kita study pon akan hilang ditengah-tengah kabus yang tebal.....punyer susah ilmu yang kita study nak melekat dalam otak kita...walaupun otak kita memiliki memory yang lebih dari komputer namun ilmu-ilmu tersebut susah untuk diingat kembali...melainkan ilmu tersebut diamalkan atau dipraktikan..contohnya ilmu matematik operasi tambah dan tolak...setiap  manusia wajib menggunakan ilmu ini..so konfem ilmu ni org takkan lupa...kalo lupa jgak meme "berat nanang"...so bakal-bakal cikgu nak exam tu...



SELAMAT BEREXAM..

Prosedur Permohonan Poligami


Assalamu'alaikum semua..
Insyallah entri kali ni berkenaan bagaimana cara atau prosedur untuk membuat permohonan POLIGAMI. Untuk berpoligami bukan senang....ia mesti ikut prosedur yaang ditetapkan agar kedua-dua pihak tidak berlaku zalim.

PROSEDUR PERMOHONAN POLIGAMI

#Pemohon memfailkan aduan di Pejabat Agama Islam Daerah (Isi borang aduan).

#Sessi kaunseling untuk perbincangan, nasihat dan mendapatkan panduan.

#Dapatkan borang 2 B permohonan berpoligami di Pejabat Agama Islam Daerah yang berdekatan.

#Pemohon membuat akuan sumpah di hadapan Ketua Pendaftar / Pendaftar / Timbalan Pendaftar / Penolong Pendaftar bagi kariah masjidnya dengan membawa 2 orang saksi lelaki.

#Mendaftarkan kes permohonan berpoligami di Mahkamah Syariah dengan melampirkan dokumen yang berkaitan.

#Perbicaraan di Mahkamah Rendah Syariah (ditetapkan mengikut giliran kes permohonan).

#Keputusan/perbicaraan - dapatkan surat kebenaran nikah (Seksyen 23).

#Jika mendapat kelulusan, rujuk semula ke Pejabat Agama Islam Daerah. Serahkan surat kebenaran nikah (Seksyen 23) kepada pihak perempuan untuk dilampirkan dengan permohonan beliau semasa berurusan dengan Penolong Pendaftar Nikah di kariah masjid yang berkenaan.


DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

-  Borang 2 B (permohonan berpoligami)
- Salinan slip gaji akhir / akuan sumpah jumlah pendapatan.
- Salinan kad pengenalan pemohon dan isteri yang sedia ada.
- Salinan surat nikah dengan isteri atau isteri-isteri yang sedia ada.
- Salinan surat beranak anak-anak.
- Pengisian borang-borang Mahkamah Syariah.
- Bayaran/fee Mahkamah.
- Surat laporan aduan Pejabat Agama.
- Bagi pemohon yang baru memeluk agama Islam, hendaklah mengemukakan kad perakuan memeluk Islam dan telah memperolehi kad pengenalan / kad pengenalan sementara yang mengandungi nama Islam.
- Surat kelulusan daripada Kor Angkatan Tentera jika pemohon seorang anggota tentera.
- Surat kelulusan daripada Polis Diraja Malaysia jika pemohon seorang anggota polis.
- Salinan lain-lain dokumen berkaitan.
<

Syarip Dol Samseng Kampung


Syarip Dol memang terkenal sebagai samseng Kampung Dusun, selain dari kerja rompakan dan samun beliau juga adalah pembeli hasil sawit penduduk Kampung Dusun.

Oleh kerana tiada pembeli lain di kampung tersebut, maka penduduk mahu tak mahu terpaksa menjual juga hasil ladang mereka kepada Syarip Dol.

Tambahan pula, beliau sering mengugut penduduk yang cuba menjual kepada peniaga lain. Namun kerana tidak mengetahui kadar perahan sebenar, maka penduduk hanya terima berapa sahaja kadar perahan yang diberitahu.

Mereka berasa ok juga Syarip Dol ini kerana walaupun samseng tetapi ia masih membeli sawit penduduk kampung. Ada yang terfikir kalau Syarip Dol tak beli lagi daripada mereka, nanya jadinya.

Hasil penipuan kadar perahan ini, Syarip Dol berjaya mengumpul RM200,000 setahun. Ia hidup senang-lenang hasil penipuan tersebut.

Suatu hari penduduk diberitahu sebenarnya kadar perahan yang sepatut diberi jauh lebih tinggi dari yang mereka perolehi sebelum ini.

Mereka mulai siasat dan ternyata betul laporan tersebut. Ini menyebabkan ada di kalangan penduduk Kampung Dusun mulai merancang untuk menjual kepada kilang lain, yang akan membayar lebih tinggi dan kebajikan lebih baik.

Berita ini membimbangkan Syarip Dol, menyebabkan ia mulai memikir bagaimana untuk menghalang penduduk Kampung Dusun dari menjual ke kilang lain.

Lalu, ia kumpulkan penduduk kampung kononnya untuk memberi anugerah jasamu dikenang. Syarip Dol fikir dari RM200,000 yang berjaya dikumpul selama setahun hasil penipuan perahan, apa salahnya kalau diberi RM100,000 kepada penduduk Kampung Dusun.

“Aku masih ada RM100,000 lagi. Apa yang penting penduduk tidak menjual kepada kilang lain,” katanya di hati.

Maka diadakan majlis anugerah, diwar-war seluruh Kampung Dusun bahawa Syarip Dol nak anugerah wang kepada semua penduduk Kampung.

Pada hari dijanjikan itu, ia mulai mengangkut penduduk kampung, tua muda, lelaki perempuan, Melayu, Cina, Asli dijamu dengan nasi bungkus dan disediakan pasukan nyanyian, kompang bagi memeriahkan majlis anugerah hasil rompakan dan penipuan dari penduduk Kampung Dusun.

Sarip Dol cukup seronok apabila penduduk kampung keluar beramai ramai, ada yang bertempik hidup Syarip Dol! Hidup Syarip Dol!

Dia tersenyum lebar. Penduduk mula terngaga apabila Sarip Dol menceritakan pengorbanannya selama ini, dan ingatkan penduduk agar kenang jasa dia.

Maka sampai masa dinanti nanti, Syarip Dol umumkan durian runtuh RM100,000 akan berikan kepada penduduk Kampung Dusun lelaki, perempuan dan anak anak.

Lalu bertempik soraklah penduduk kampung - ada yang pengsan terkejut, ada yang selak tak terkata, ada yang menangis kesyukuran, ada yang mengiling kepala tak percaya Syarip Dol baik sunggguh.

Lalu bergemalah lagi jeritan ucapan hidup Syarip Dol! Hidup Syarip Dol!

Lalu Syarip Dol dengan lantang bertanya penduduk Kampungg Dusun, “Apakah tuan-tuan nak jual di kilang lain lepas ini??!!”

Serentak jawapannya “TIDAK! Tidak! Kami sokong Syarip Dol.”

Mendengarkan kata kata itu, Syarip Dol tersenyum puas hati. Walaupun hakikat apa yang diberi hanyalah hasil penipuan kadar perahan, perahan keringat penduduk kampung, hasil penipuan yang dikembalikan kepada mereka semula.

Syarip Dol kagum bila ada seorang tua berkata mana nak cari tokeh baik macam Syarip Dol di dunia ini.....

credit : K. Pen. PAS

08 May 2012

Prosedur Permohonan Nikah


PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH 

# Hadir kursus pra perkahwinan

# Dapatkan borang 2a di jais/ paid atau DOWNLOAD BORANG DI SINI.

# Dapatkan borang pemeriksaan ujian darah/ hiv dari bahagian undang-undang keluarga jais atau pejabat agama islam daerah.

# Lengkapkan borang dan lampirkan dokumen sokongan (3 bulan sebelum akad nikah)

# Dapatkan pengesahan penolong pendaftar nikah qariah

# Dapatkan kebenaran berkahwin dari pejabat agama islam daerah (paid)

# Serahkan kebenaran kepada pihak perempuan.

DOKUMEN SOKONGAN YANG DIPERLUKAN

salinan kad pengenalan / passport(jika pemohon warganegara asing)
salinan kad pengenalan 2 orang saksi/ passport (jika saksi warganegara asing)
salinan sijil kursus pra perkahwinan (diiktiraf oleh jakim/ jais/ jawi/ jain)
keputusan ujian saringan hiv 
salinan borang permohonan 2a (jika pemohon nikah luar daerah/ negeri/ negara)
surat pengesahan mastautin pemohon daripada penghulu/ ketua kampung/ nazir masjid/ pengerusi jkkk/ pengerusi jawatankuasa penduduk taman perumahan (bagi pemohon yang mempunyai perbezaan alamat tempat tinggal dengan alamat didalam kad pengenalan).
surat perakuan cerai/ kematian pasangan dan salinannya. (jika pemohon duda)
surat atau kad perakuan islam dan salinannya. (jika pemohon saudara baru)
surat kelulusan dari kagat/ pdrm. (jika pemohon anggota tentera/ polis)
surat kebenaran berkahwin daripada konsulat atau kedutaan dan imegresen. (jika pemohon warganegara asing)


07 May 2012

Random GA By Yana

JOM JOIN...
Ade Usaha ade kejayaan..
kik jer banner utk join..

06 May 2012

The Biggest Moon


Kalau anda nak tahu..semalam adalah hari yang paling untuk untuk kita melihat bulan ciptaan Allah. Penduduk Bumi kecuali tmpat dapat melihat imej bulan yang paling besar sepanjang tahun ini semalam.

Keadaan itu berlaku apabila kedudukan bulan paling dekat dengan Bumi pada jarak 357,000 kilometer.
Posisi tersebut adalah 24,600 kilometer lebih dekat daripada purata jarak Bumi dengan bulan.

Saintis Balai Cerap Tentera Laut AS, Geoff Chester berkata, pada kedudukan tersebut, bulan akan kelihatan 14 peratus lebih besar daripada biasa.
"Namun, anda sukar mengesan perbezaan ini dengan menggunakan mata kasar," kata Chester.

Menurutnya, fenomena itu yang dinamakan adibulan, akan menyebabkan kejadian air pasang besar ekoran jajaran Bumi dan bulan yang dekat. tak kisah ape nama bulan pon..dalam Al-Quran terdapat surah yang menceritakan perihal bulan..ciptaanNya tiada tolok bandingnya..Adakah kita masih tidak bersyukur?

Jaga Kaca Mata Anda dengan Cermat


Tips Menjaga Kaca Mata

> Gunakan bekas kaca mata dengan saiz yang sesuai, iaitu dari segi panjang, tinggi dan lebar. Bekas yang terlalu kecil akan merosakkan lensa dan bingkai. Sentiasa bungkus kaca mata dengan kain pembersih lensa sebelum memasukkan kaca mata ke dalam bekas agar lensa sentiasa dalam keadaan baik. Jarang saya wat cmtu..hahaha..tu yg spec cepat calar...

> Jangan sesekali mengubah bentuk, memperbaiki atau mengubah suai kaca mata anda dengan sendirinya. Ini akan merosakkan bingkai. Bingkai kaca mata yang tersalah kedudukan akan menyakitkan hidung dan telinga.

> Jangan mengelap kaca mata semasa kering. Biasakan mencelup lensa ke dalam air bagi menghilangkan debu yang boleh menyebabkan lensa bercalar. Basuh bingkai dan lensa sekerap mungkin dengan sabun lembut dan air suam bagi menghilangkan minyak dan kotoran.

> Jangan cuba membuka kaca mata anda dengan menggunakan sebelah tangan. Ini mungkin akan menyebabkan kaca mata menjadi longgar atau patah. Selalu gunakan kedua-dua tangan bagi mengelakkan kerosakan pada bingkai dan lensa. ini lah perkara yang ak selalu wat...patutla spec saya selalu rosak...

> Jangan biarkan kaca mata di dalam kereta dan terdedah pada cahaya matahari.

> Jangan pakai kaca mata semasa di dalam sauna atau mandi wap. selalunyer owg akan pakai google..bru syok sikit..hahaha

> Elakkan daripada udara panas seperti dekat dengan air panas yang sedang menggelegak. nmpaknyer xboleh la minum air panas2...hahaha

05 May 2012

1st Giveaway By Fatma Fazira

Haaa...kat sini ade satu GIVEAWAY...
ownernyer = Fatma Fazira..
sedap btoi nmenyer secantik owgnyer...hehehe
spe yang terase nak JOIN this thing...
tafadhol<silakan>.....

klik banner utk join giveaway....

Chelsea vs Liverpool LIVE


setiap jam dan detik yang pergi cukup mendebarkan
kerana malam ni ade APE?
Haaa...sebab malan kn Final FA Cup....
itu la yang ditunggu-tunggu...
perlwanan diantara 

CHELSEA
VS
LIVERPOOL

pertemuan yang sengit diantara dua kelab Inggeris..
walaupon team saya tak masuk Final...<huhu xsedey pon>
tapi saya tetap bgi sokongan kt team
CHELSEA...hahaha.
papepon kita tggu malam ni...
tajuk bukan maen lagi..
mesti ade live punyer kat TV..hahaha
selamat menonton...

30 April 2012

Jadual Euro 2012

Nampaknyer bahang Euro sudah semakin hampir...
Tinggal sebulan lagi nak start Euro...
Namun exam tinggal 2 minggu lagi langsung ku lupa...<biar betol>
apa nakjadi dengan diriku ini...
walau apapon saya nak jgak upload jadual perlawanan Euro 2012...
Jersi saya dah beli sekarang ni tinggal menunggu match jer...

23 April 2012

Demonstrasi Berjemaah Subuh Dahulu


Terfikirkah kita, pada tahun 80’an pernah berlaku sebuah demonstrasi di negara berakibat dari terjadinya satu tragedi besar dalam dunia Islam. Tentera Soviet Union (yang belum berpecah seperti sekarang) telah menyerang Afghanistan. Pada ketika itu Nur Muhammad Taraki, Babrak Karmal dan lain-lain tali barut komunis telah menjadi musuh yang menjemput tentera Rusia menjajah Tanah Air mereka sendiri. Pelajar-pelajar Islam di universiti tempatan ketika itu bangun melancarkan demonstrasi. Para pemimpin pelajar telah membakar emosi dan menimbulkan rasa marah yang amat sangat kepada Komunis Rusia. Bendera Soviet, patung Breznev dan Babrak Karmal telah dibakar. Ucapan yang berapi-api telah disambut oleh jeritan, “Allah hu Akbar! Allah hu Akbar!” telah bergegar di padang tempat berlakunya protes dan tunjuk perasaan.

Tiba-tiba keesokan harinya, sewaktu matahari sedang terpacak di langit yang paling tengah, - si fulan - masih tidur lagi malah belum solat subuh pula. Berhasilkah natijah demonstrasi semalam dengan melesukan diri dari perkara yang paling utama, paling wajib iaitu solat Subuh berjemaah. Sedangkan, sewaktu semangat sedang memuncak, bagaikan saat itu semua orang telah bersedia untuk dihantar ke Afghanistan untuk membantu Mujahidin bagi melancarkan jihad.

Ke mana perginya semangat berapi-api semalam? Tidak ada laungan Allah hu Akbar sekalipun untuk sekadar bertakbiratul Ihram.

Juga terfikirkah kita, pada tahun 90'an, sebuah demonstrasi rakyat Malaysia pernah berlaku akibat dari seorang bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, tokoh negara, Dato' Seri Anwar Ibrahim yang dilucutkan jawatan kerana tuduhan-tuduhan yang tidak berasas, tidak adil. Termasuklah tragedi yang menimpa kepada Al Marhum Dato' Ishak Baharom, Mufti Selangor yang sangat kita sanjungi kerana keberanian dan tindakan wajarnya. Negara waktu itu kembali bergegar dengan laungan reformasi, jeritan bebaskan sistem kehakiman di Malaysia, pulihkan demokrasi, hormati institusi ulama' dan sebagainya. Demonstrasi itu tidak salah, tetapi wajarkah pada keesokan harinya, kita tertinggal waktu Subuh berjemaah? Lantaran kepenatan semalaman menjerit dan berteriakan.

Ke mana perginya semangat berkobar-kobar semalam? Tiada lagi jeritan BEBAS dari keempukan bantal yang diperhambakan. Tiada lagi laungan supaya menghormati nasihat dan pesan ulama yang kita sanjungi itu. Adilkah kita dengan kewajipan yang khusus Allah letakkan kepada diri kita? Terlunaskah demokrasi yang sewajibnya kita lakukan terhadap diri kita dahulu?

Dan terfikirkah kita, 2-3 tahun sebelum ini kita pernah marah dan melonjakkan perasaan tersebut di demonstrasi jalanan. Kita berteriak dengan perkataan hancur dan jahannam Israel!! Disebabkan kekejaman mereka. Kezaliman Levni dan Olmert menghancur-luluh penduduk yang sah menghuni di Palestin. Bendera Israel dipijak-pijak, dibakar-bakar, dikoyak-koyak menjadi perca kain yang bertaburan. Tetapi malangnya, pada keesokan hari kita masih terkandas Subuh berjemaah.

Cuba fikirkan mengapa terjadi demikian?

Akan gerunkah musuh Islam kepada umat yang tidak solat Subuh berjemaah ataupun tidak bangun Subuh langsung? Pada hal demonstrasi hakiki yang benar-benar menggerunkan musuh (berdasarkan pengakuan penguasa Yahudi sendiri) ialah solat Subuh secara berjemaah yang dilakukan oleh majoriti umat Islam.

16 April 2012

Habib Umar Berkampung di Malaysia


Insyaallah hujung minggu ni saya bercadang nak pergi ke program ni....setakat ni saya tak pernah lagi pergi program yang dihadiri oleh ulama' berketurunan nabi...
siapa yang berkelapangan masa, tidak kira anda orang manasekalipun pon.. saya mengajak diri saya dan sahabat-sahabat sekalian untuk turut serta dalam program ini...kerana ia adalah satu satu dari taman syurga...

Story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...