SILA KLIK DI SINI

Jom Baca

30 December 2010

Keputusan pemilihan rasmi MTUC

SHAH ALAM, 30 Dis – Pemilihan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia(MTUC) yang berlangsung semalam menyaksikan kemenangan Khalid Atan sebagai Presiden dengan undi 255 kalahkan Syed Shahir Syed Mohamod yang hanya meraih 213 undi.
Bagi jawatan timbalan presiden Mohd Jaafar Majid menang 170 undi kalahkan dua calon, P Maniam 157 dan Abd Razak Mohd Hassan 140 undi.Manakala jawatan Setiausaha Agung disandang oleh Abd Halim Mansor dengan undi 188 undi mengalahkan J Solomon 117 undi dan Abdullah Sani Abdul Hamid 165 undi.
Timbalan Setiausaha Agung Samuel Devadason meraih 291 undi kalahkan R Jeyakumar 175 undi.Setiausaha Kewangan dimenangi Awang Ibrahim dengan 244 undi kalahkan Abdullah Abu Bakar 225 undiPemilihan MTUC berakhir semalam dengan lancar dimana ratusan delegasi mewakili  kesatuan-kesatuan pekerja membuang undi bagi memilih pucuk pimpinan MTUC untuk tiga tahun akan datang.
Pengundian bermula jam 9 pagi dan berakhir pada  1.30 petang dengan 479 delegasi membuang undi, daripada 552 yang hadir untuk persidangan dua hari itu.MTUC merupakan kesatuan pekerja kedua terbesar di Malaysia selepas Cuepacs dengan keahlian kira-kira empat juta ahli.
Bilangan delegasi pula ditentukan berdasarkan jumlah keahlian sesuatu kesatuan pekerja di mana ditentukan satu delegasi untuk setiap 500 ahli.Pemilihan kali ini dijangkakan sengit di mana pengerusi MTUC untuk dua penggal, Syed Shahir akan mempertahankan kerusinya menentang seorang veteran aktivis pekerja, Khalid Atan.


sumber: http://www.selangorkini.com.my/my/berita/24662

No comments:

Story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...