SILA KLIK DI SINI

Jom Baca

01 February 2011

Minyak Naik Lagi
Hari ni kita akan terkejut dengan kenaikan harga minyak kerana biasalah tu, bila habis pilihanraya mesti ada benda yang naik. Nampak itulah hadiah kerajaan kepada kita sempena kemengan di dun tenang. saya rasa ma;aysia sahaja yang menaikkan minyak dalam masa yang singkat. duat kerajaan tengah kehabisan ni...So dengan jenaikan ni dapat men-topup duet yang hilang di dun Tenang. itulah untungnyer pilihanraya..macam-macam boleh dapat...kedai makan pon untung berkali ganda...
cukuplah ulasan saya setakat ni..kalau ada masa yang len saya akan ulas dengan lebih panjang. untuk berita selanjutnya sila klik read more.....
Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri.Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).
Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.
Kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil DUN Tenang yang berlangsung semalam.


Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini.

Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.
Apungan itu diperkenalkan tahun lalu dan satu gred baru petrol RON95 turut diperkenalkan.
Harga bagi RON95 kini ditetapkan pada kadar RM1.80 seliter.
Pengurangan subsidi bagi bahan keperluan seperti petrol telahpun mula diperkenalkan melalui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) sejak awal tahun lalu.
Badan berkenaan ditubuhkan bagi mengurangkan beban subsidi negara.

No comments:

Story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...